Mennyire vicces?

2018.06.13

Álláshirdetési anomáliák 4.

Már egy jó ideje megjelentek azok a típusú álláshirdetések, amelyekben az érdeklődő munkát kereső haverként van megszólítva. Miért nincs ez rendben?

  • Mert a munkáltató feltehetően nem haverokat szeretne, hanem munkatársakat.
  • Mert a szociális attitűdöt nem a lazaság mértéke határozza meg.
  • Mert mennyire meglepődne a hirdető, ha egyszer a pályázó is hasonló stílusban küldené el az önéletrajzát.
  • Mert hacsak nem a humor és az absztraháló képesség a hirdetett állás két legfőbb kritériuma, akkor ez simán csak megalázó.

Van egy kedves barátom, aki mindig azt tanította az utána jövő nemzedékek vezetőinek, hogy „ne bratyizz, barátkozz!” Azaz: Ne ereszkedj le a pozíciódból és beszélgess a munkatársaiddal, mert az jól mutat, hanem beszélgess velük, mert érdekelnek.

A ma közép- és felső vezetői közül csak kevesen értik ennek a mondatnak a lényegét. Túl kevesen tudják azt a finom határt meghúzni, amitől a munkahelyi kapcsolatok – akár alá- és fölérendelt viszonyban is – megmaradnak egy projekt kapcsán összejött különféle szaktudású emberek közös érdekeken alapuló munkavégzésének. Ahelyett hogy folyamatos hatalmi játszmákká válnának az együtt töltött órák.

Ezért lehet az, hogy egy nagy nemzetközi fejvadász cég álláshirdetés szövegében a „sütizés” az egyik ingerszó. Ezért lehet az, hogy a „jófej főnökség”  teljesen elfogadott szófordulat. Ezért lehet az, hogy egy cég vagy egy munkakör előnyei sokszor csak az ösztönszintet piszkálják meg.

Te többet szeretnél, de nincs időd keresgélni? Tudod, hogy az igazán jó cégeknél a stílus is rendben van? Akkor itt bármikor megtalálsz: http://iraspszichologia.com/kapcsolat/

HOZZÁSZÓLÁS

ÖN MIT SZÓL HOZZÁ?

Kapcsolat

  • Franyó Anna okl. grafológus
*kötelező mező
*Adatvédelmi irányelv: Adatait bizalmasan kezeljük és kizárólag ezzel a weboldallal összefüggésben használjuk fel. Soha nem adjuk ki az Ön adatait harmadik személynek.