Ha egy csoport nem működik

2018.03.28

Ha egy csoport nem működik az elvárásoknak, vagy a lehetőségeknek megfelelően, akkor szinte biztos, hogy a csoport tagjait rosszul válogattuk össze, és a csoporton belül a különféle teljesítményű és érdeklődésű tagok aránya eltolódott. Ursula Affemann színtipológiája alapján látványosan jeleníthetők meg az eltérések.

Milyen jelei vannak, ha a csoport nem működik?

  1. Megbízhatatlan teljesítmény, ötletszerű munkavégzés, kitikkadt adminisztrátorok. Ha ezeket a jeleket véled felfedezni a saját csoportodban, akkor szinte biztos, hogy a dinamikus zöld stratégák és a leleményes lila kreatívok kerültek túlsúlyba. Arányaiban egy csoportba sokkal több szorgalmas adminisztrátor és szürke végrehajtó kell, mint ahány ötletzsák. Miért? Mert a kreatív megoldások reális megvalósítása rengeteg operatív intézkedéssel, sok esetben hosszú folyamatok elvégzésével jár. Nagyjából kétszer annyi végrehajtó kell egy csoportba, mint ahány stratéga és kreatív.
  2. Túl sok megszokott rutin, stagnáló ügyfélkör, kevés új projekt. Ha a csoport már fél kézzel is elvégzi a feladatait, akkor túl sok szorgalmas adminisztrátor és végrehajtó van köztük. Bár számszerűen több végrehajtóra van szükséged, mint stratégára és kreatívra, de ha ez utóbbiak összesített aránya 30% alá csökken és az adminisztrátorok és végrehajtók létszáma 70% fölé emelkedik, az ötletek elhalnak a megszokások útvesztőiben. Miért? Mert a járt út mindig gyorsabb és kevesebb energia befektetéssel jár, mint a járatlan. A kék adminisztrátorok és a szürke végrehajtók igyekezni fognak minden „kilengést” a stabilitás felé tolni.
  3. Megakadás, személyes ellentétek, pocsék hangulat. Keresd a pirosat! Gyakran elég egy konfliktuskedvelő piros a csoportba, hogy működésképtelenné váljon. Bár az arányok nem tolódnak el látványosan a megjelenésükkel, de destruktivitásuk alkalmatlanná teszi őket csoporttagnak. Elégedetlenségükkel, ellenségeskedésükkel megfojtják az ötleteket és motiválatlanná teszik a csoportot. Egyéni munkavégzésre azonban alkalmasak lehetnek, ha sikerül olyan feladatot találni nekik, ahol kreativitásukat jó célra fordíthatják. Ha nem tudod átfordítani őket, mielőbb szabadulj meg tőlük!

Problémád van, de nincs időd vele foglalkozni? Nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Már nem tudod, kinek van igaza? Fordulj hozzám! http://iraspszichologia.com/individual/

HOZZÁSZÓLÁS

ÖN MIT SZÓL HOZZÁ?

Kapcsolat

  • Franyó Anna okl. grafológus
*kötelező mező
*Adatvédelmi irányelv: Adatait bizalmasan kezeljük és kizárólag ezzel a weboldallal összefüggésben használjuk fel. Soha nem adjuk ki az Ön adatait harmadik személynek.