Eltűnik-e a kézírás?

2017.11.18

Van-e létjogosultsága a kézírásnak ma, amikor lassan mindenki gépen, tableten, telefonon matatva kommunikál, üzenetet ír, véleményt formál, kapcsolatot tart? Mindenképpen. Időről-időre kiváltsággá válik vagy jelentősége éppen csökken, de ez a készségünk sosem fog elveszni.

Az írás és olvasás a tanulás alapja, ebben a kézírásnak kiemelkedő szerepe van, ezt sok kutatás támasztja alá. Réges-régen, aki írni tudott egyáltalán, óriási hatalommal bírt. Ez még ma is, a világ egyes pontjain így van.

Ahogy sokan megjósolták a nyomtatott – azaz offline – média halálát, ami mégsem következett be, úgy sokan egyre inkább kiszorítják életükből a kézírást is, de ettől még nem felejtenek el kézzel írni.

Sőt! A kézírás, ahogy a gyakorlati életből egyre inkább eltűnik, úgy válik egyre keresettebb kinccsé. Bizonyíték erre a kalligráfia, mint hobbi és szakma egyre erősebb térnyerése is. Értékes lett, ha kézzel írott meghívót vagy levelet kapunk, nem hiába választják egyre többen ezt a formát a digitális grafikák helyett – mondjuk az esküvői meghívójuk dizájnjaként.

Hogyan alkalmazkodik a grafológia is ehhez a trendhez? A grafológiai elemzésnél pl. a kiírtság vagy rutintalanság jelei sokkal kisebb súllyal esnek latba a kiértékelésnél. A korábbi merevebb feltételek pedig idomulnak az új idők elvárásaihoz. Ma már nagy többségében szkennelt, fotózott írások alapján készítjük az elemzést. Egyre jobban specializálódnak azok a területek, amiket vizsgálunk, hiszen nem mindenkinek van szüksége komplett személyiségképre, néha elég csak egy-egy részletét láttatni az embernek.

Grafológiai elemzést szeretnél? Itt kérdezhetsz.

HOZZÁSZÓLÁS

ÖN MIT SZÓL HOZZÁ?

Kapcsolat

  • Franyó Anna okl. grafológus
*kötelező mező
*Adatvédelmi irányelv: Adatait bizalmasan kezeljük és kizárólag ezzel a weboldallal összefüggésben használjuk fel. Soha nem adjuk ki az Ön adatait harmadik személynek.