Human Resources

A munkahelyi grafológiát leggyakrabban a pályaalkalmasság vizsgálat, a csapatépítés és a vezető-kiválasztás során alkalmazzák, így a grafológiának ez az egyik legjelentősebb területe. A sikeres cég attól működik jól, hogy képzett, motivált munkatársakat alkalmaznak. A munkavállalók pedig akkor tudnak a munkájukban jól teljesíteni és sikereket elérni, ha olyan helyen dolgoznak, amelyik képességeiknek, motivációjuknak, érdeklődéseiknek megfelelő.

A grafológus az állásra jelentkezők írásának elemzése során vizsgálja a mentális képességeket, munkavégzési képességeket, vezetői képességeket, valamint az egyén közösséghez való viszonyát. Így a munkáltató a jelentkezők között könnyebben a választ, mert ismeri a munkavállaló egyéni képességeit, beállítottságát, adottságait. Emellett az is előnye a grafológiai vizsgálati módszernek hogy ki lehet küszöbölni az első percek benyomásait, hiszen a grafológus a jelentkező részvétele nélkül vizsgálja a személyiséget, és ad gyors, pontos, tárgyilagos végeredményt a munkáltató kérdéseire.

A munkahelyi grafológia a munkaerő kiválasztás mellett a munkatársak teljesítményértékelésére, valamint a munkavállalók karriertervezésére (coaching) is használható. Bizonyos esetekben fontos azt is tudni, hogy szakmájukban kiváló, kiemelkedő fejlődési képességekkel rendelkező, jó intellektuális képességű emberek képesek-e együtt dolgozni, alkalmasak-e vagy alkalmassá tehetők-e team munkára, a team vezetésére.

A szervezeti működés optimalizálásához a munkahelyi grafológiai elemzés kiegészíthető csoportdinamikai elemzésekkel. Ehhez Ursula Affemann német grafológus tipológiáját alkalmazzuk, amely egy csoport ideális összetételét a személyiségjellemzők adott arányú együttállásával határozza meg. A csoport tagjai képességeik, adottságaik, teljesítményük alapján öt különféle típusba sorolhatóak, mely típusok megfelelő arányú egymáshoz rendelésével kialakítható az adott munkahelyi környezetben legjobban teljesítő közösség.

Az adott munkakör és a munkavállaló egymásnak megfelelését úgy lehet a grafológia módszereivel eredményesen vizsgálni, ha az elemzéshez jól összeállított munkaköri leírás és a munkakör betöltéséhez megkívánt képességekről – legalább felsorolásszerű – tájékoztató készül.

Mivel minden munkakörhöz más-más pszichológiai és fiziológiai adottságok szükségesek, az elemzésnél az intelligencia, a kommunikációs készség, a személyi kapcsolatok minősége, a terhelhetőség, a szervezőkészség, a munkához való hozzáállás, a kreativitás, a konfliktuskezelés, a vezetői képesség mind-mind a vizsgálat szempontja lehet.

Kinek lehet hasznos?

  • azoknak a szakembereknek, akik a humán erőforrás management (HR) területén dolgoznak
  • ezen belül azoknak a szakembereknek, akik toborzással, munkaerő kiválasztással vagy coachinggal, vállalati tanácsadással foglalkoznak
Csomagot választok

Kapcsolat

  • Franyó Anna okl. grafológus
*kötelező mező
*Adatvédelmi irányelv: Adatait bizalmasan kezeljük és kizárólag ezzel a weboldallal összefüggésben használjuk fel. Soha nem adjuk ki az Ön adatait harmadik személynek.